Skip to main content

In de woestijn van het leven heb je soms even behoefte aan rust, aan een steuntje in de rug. Dit kan in een herstellingsoord. Een veilige plek met goede psychische zorg waar je even helemaal op adem kunt komen. De Oase, de Hezenberg, Saron en de Herberg zijn vier herstellingsoorden met een christelijke identiteit. Voor deze Liv lopen we een dagje mee bij herstellingsoord de Oase in Ouddorp.

“Ik heb geen moment spijt van de opname”

– Hanneke Nederlof

Het is 10.00 uur, koffietijd. De meeste gasten zitten te relaxen op een bank of stoel rond de kachel in de gezellige huiskamer. De een breit, de ander bladert in een tijdschrift. Aan de wand hangt een bordje met de tekst: Onrustig is het hart, totdat het rust vindt in U.

De acht gasten zijn hier op eigen initiatief of op aanraden van anderen terechtgekomen. Sommige kunnen de hectiek van de dagelijkse beslommeringen niet meer aan. Baan, huwelijk, kinderen, (mantel)zorg en vrijwilligerswerk hebben de verhouding inspanning-ontspanning behoorlijk verstoord. Andere zijn overbelast door ziekte of onverwerkt verlies.

Rust
In de keuken is vrijwilligster Trude bezig met het zetten van koffie en het snijden van zelfgebakken cake. De 63-jarige inwoonster van Ouddorp is de gastvrouw van dienst. Ze is om 8.00 uur begonnen en blijft tot 12.00 uur. “De bewoners komen hier om tot rust te komen. Ik wil die graag geven.”

Als ze de koffie even later op tafel zet, schuiven Arie Jaap de Kok, ggz-praktijkondersteuner en Aart van Wolfswinkel, huisarts en coördinator van de Oase, aan. Arie Jaap verzorgt deze ochtend de workshop ‘agendabeheer’. Even later vertrekt het gezelschap onder leiding van Arie Jaap naar de workshopruimte.

Workshop
Arie Jaap legt de vraag in de groep neer: “Laat je je leiden door je agenda of maak je zelf keuzes? En als je zelf keuzes maakt, hoe komen die dan tot stand? Neem je tijd voor jezelf en voor God of laat je je dagindeling bepalen door anderen?” Arie Jaap wijst in dit verband op de schepping, op het begin van de tijd. “Adam werd op de zesde dag geschapen. Zijn eerste dag was dus een rustdag. Wel eens over nagedacht?” Sommige gasten kijken wat moeilijk. Ook Prediker 3 vindt hij in dit opzicht toepasselijk. “Alles heeft zijn bestemde tijd. Rentmeesterschap over je leven hebben, wil ook zeggen dat je je tijd wijs invult. Pas op dat je niet op de roofbouwweg loopt. Dat is een heerlijke, brede weg, maar hij leidt naar de ondergang.”

Na de workshop is het om 12.30 uur tijd voor een ontspannende maaltijd. Leen, die het gastheerschap van Trude heeft overgenomen, zet het eten op tafel: witlofsalade, groene sla, gebakken krieltjes en een schnitzel. De gasten hoeven alleen maar aan te schuiven. Daarna kan iedereen doen wat hij wil, tot het avondeten om 17.30 uur. De huidige groep is hecht, vinden de groepsleden zelf. “We kunnen het goed met elkaar vinden.” Hoewel de enige mannelijke gast met een lach aangeeft wel wat last te hebben van de zeven vrouwen om hem heen. “Buiten hebben we een kippenhok, maar binnen lijkt het daar soms ook op.” Even later fietst hij weg voor een heerlijk ontspannend rondje: over de dijk, langs het haventje, richting het Noordzeestrand.

“Gelukkig houdt de Heere 24 uur per dag spreekuur”

– Trude

De coördinator
Aart van Wolfswinkel, huisarts en coördinator: “Als iemand zich aanmeldt, schatten we in of hij bij ons aan het goede adres is. Gasten verblijven twee tot zes weken bij ons. Op afstand van thuis kunnen ze profiteren van ons aanbod dat wordt gekenmerkt door rust, structuur, ontspanning en bezinning. Het gaat vaak om zeer kwetsbare mensen die een moeilijke periode doormaken.” Aart ziet de Oase als een schakel in een langlopend (hulpverlenings)traject. Uniek is de combinatie van zorg en pastoraat. Tot het kernteam behoren naast Aart de pastoraal werker, de gastbegeleiders en een vrijwilligerscoördinator.

De gast
Hanneke Nederlof (58) verbleef onlangs zes weken in de Oase. Onverwerkte rouw rond het overlijden van een dochter en kleindochter, de gevolgen van een niertransplantatie en de zorg voor een ziek familielid leidden ertoe dat ze uitgeput raakte. “Ik heb geen moment spijt van de opname.” Ze heeft vooral veel gehad aan de workshops en de gesprekken over thema’s als ‘nee zeggen’ en ‘grenzen aangeven’. “Het is voor mij heel belangrijk om meer rust in mijn leven te krijgen en dan kun je niet altijd met ‘ja’ op alles en iedereen reageren.” Ze noemt de inzet van de vele vrijwilligers super. “Ongelooflijk hoeveel liefde je van hen krijgt. De Oase voelde aan het einde van de zes weken echt als een thuis.”

De vrijwilliger
De ruim veertig vrijwilligers vormen het grootste deel van het team. Trude draait meerdere diensten per week. Er voor de gasten zijn, vindt ze het belangrijkste. Anderen tot steun zijn, geeft haar veel voldoening. Na de laatste dienst van 17.00 tot 22.00 uur is de steun door vrijwilligers even voorbij. Trude: “Gelukkig houdt de Heere 24 uur per dag spreekuur.” Ze noemt het heel bijzonder om te zien hoe Hij in de Oase werkt. “Hoe moeilijk de wegen van mensen ook zijn, Hij laat hen niet los. Hij geeft de kracht om verder te gaan. Een dominee zei het pas heel mooi: ‘Hij geeft ons kracht om te strijden en genade om te lijden.’ Zo ervaren onze gasten het ook vaak, hoe emotioneel ze soms ook zijn.”

Pro Life heeft afspraken met de Herberg, de Hezenberg, de Oase en Saron:

  • De Oase: Kleinschalig diaconaal gasthuis in Ouddorp, Zuid-Holland. Opgericht door de Gereformeerde Gemeenten, de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten in Nederland en de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland.
    www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl
  • De Herberg: Pastoraal Diaconaal Centrum de Herberg in Oosterbeek, Gelderland, doet haar werk vanuit de gereformeerde traditie. De gasten zijn afkomstig uit de breedte van christelijk Nederland. www.pdcdeherberg.nl
  • De Hezenberg: Christelijk centrum voor hulpverlening, pastoraat en retraite met een open christelijke identiteit, in Hattem, Overijssel. www.hezenberg.nl
  • Saron: Vanuit baptistengemeente ontstaan, verzorgt hulpverlening vanuit Bijbelse normen en waarden. Beuningen, Overijssel www.saron.net

Op prolife.nl/vergoedingen leest u hoeveel vergoeding Pro Life geeft voor een bezoek aan deze zorgorganisaties.

Dit artikel is onderdeel van het zorgmagazine Liv. Meer weten?
Vraag hier het magazine gratis aan.